Griepprik 2023 – HuisartsenPraktijk Soesterkwartier – J. Brouwer: 033-4544005 / M. van de Poll : 033-4544005 / H.L.S. Hermans: 033-4544006
J. Brouwer: 033-4544005 / M. van de Poll : 033-4544005 / H.L.S. Hermans: 033-4544006

Griepprik 2023

Op deze pagina vindt u alle informatie alle over de griepvaccinatie en de pneumokokkenvaccinaties. 

Hou deze pagina vanaf september goed in de gaten omdat er dan regelmatig iets kan veranderen. 

 

De geplande datum voor de griepvaccinatie is vrijdag 27 oktober 2023 van 15:00u tot 17:30u. 

 

Griep is een virus waar mensen flink ziek van kunnen worden. Griep is iets anders dan een zware verkoudheid. Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen (zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand) kunnen ernstig ziek worden. Soms zelfs met overlijden tot gevolg. Daarom nodigen huisartsen deze mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep. De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. 2 weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen. 

Als u in aanmerking komt voor de jaarlijkse griepvaccinatie dan krijgt u hiervoor vanzelf een brief. Deze kunt u begin oktober verwachten. 

Sinds enkele jaren horen de mensen met een BMI hoger dan 40, verstandelijk beperkten, mensen met een cochleair implantaat (inwendig gehoorapparaat) en zwangeren vanaf 22 weken. Zij kunnen vanaf 22 weken zwangerschap (in het griepseizoen) bij het consultatiebureau de jaarlijkse griepprik halen om zo kinderen van 0 tot 6 maanden te beschermen. 

 

Een pneumokok is een bacterie. Er bestaan meer dan 90 verschillende typen pneumokokken. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. De bacterie zit dan in de neusholte. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Mensen vanaf 60 jaar kunnen ziek worden door pneumokokken. De gevolgen kunnen ernstig zijn: 

  • U kunt onder andere longontsteking krijgen. 
  • Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. 
  • Na ziekte door pneumokokken kan uw gezondheid minder goed blijven. 
  • U heeft kans op eerder overlijden.  

De beste manier om pneumokokkenziekte te voorkomen is door vaccinatie.  

Dit najaar ontvangen mensen van 63 tot en met 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960) een uitnodiging van hun huisarts voor een gratis vaccinatie. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.  

Als u in aanmerking komt voor de pneumokokkenvaccinatie dan krijgt u hiervoor vanzelf een brief. Deze kunt u begin oktober verwachten. U krijgt de pneumokokkenvaccinatie en de griepprik op dezelfde dag. Heeft u bij uw huisarts aangegeven dat u geen uitnodiging voor de griepprik wilt ontvangen? En valt u in de doelgroep voor de pneumokokkenprik? Dan krijgt u wel een uitnodiging voor de pneumokokkenprik. 

Als u in het verleden een uitnodiging gekregen heeft maar u was niet in staat om te komen dan kunt u binnen 2 jaar contact opnemen met uw huisarts. U komt dan alsnog in aanmerking voor de pneumokokkenprik en kan daarna weer meedoen met de 5 jaarlijkse vaccinatie als uw geboortejaar aan de beurt is. 

 

Wanneer mag u geen pneumokokkenprik? 

Het vaccin is voor bijna iedereen geschikt. Maar mensen die eerder een allergische reactie hebben gekregen van één van de bestanddelen van het vaccin mogen zich niet laten vaccineren. Dit laatste komt maar zelden voor. 

Er is een aantal redenen waarom het beter is om de prik uit te stellen: 

  • als u op het moment dat u de prik zou halen koorts heeft; 
  • als u binnen 48 uur na de prik geopereerd wordt; 

U kunt dan het beste proberen om op de andere vaccinatiedagen komen. 

 

Chemotherapie of recentelijk een beenmergtransplantatie? 

Als u 3 maanden voor de vaccinatie chemotherapie krijgt (heeft gekregen), moet u met uw behandelend arts overleggen of het nu het goede moment is voor de pneumokokkenprik. De pneumokokkenprik kan geen kwaad tijdens de chemotherapie, maar werkt dan soms minder goed. Daarom kan het beter zijn om te wachten tot de chemotherapie klaar is. Ook als u kort geleden een beenmergtransplantatie heeft gehad, kunt u het beste met uw specialist overleggen of u op dit moment een pneumokokkenprik mag krijgen. 

 

Coronavaccinatie 

Er is pas bekend geworden dat iedereen die in aanmerking komt voor de griepvaccinatie ook in aanmerking komt voor een coronavaccinatie. 

Momenteel is nog niet bekend wie de vaccinatie zal geven, maar wij verwachten dat dit via de GGD zal gaan verlopen en niet via de huisarts. Zodra er meer over bekend is, zullen we dit op deze pagina vermelden.